Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Επιδημία κατασχέσεων σε μεγαλοοφειλέτες


asimbibastos news



Στο σφυρί βγάζει η Eφορία τα περιουσιακά στοιχεία «επώνυμων» μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, προχωρώντας σε πλειστηριασμούς πανάκριβων κατοικιών, εξοχικών, ξενοδοχείων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.


Η λίστα με τους πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας και τις κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και αυτοκινήτων -σύμφωνα με τον κυριακάτικο Tύπο- περιλαμβάνει διευθύνοντες συμβούλους επώνυμων επιχειρήσεων, θυγατρικές τεχνικών εταιρειών που ανήκουν σε μεγαλοεργολάβους, πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και επικεφαλής μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Μερικά από τα ηχηρά ονόματα μεγαλοοφειλετών που τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που διαχειρίζονταν «φιγουράρουν» στη λίστα των πλειστηριασμών είναι ο πρώην κατασκευαστής και νυν προφυλακισμένος Ιωάννης Καρούζος, η Μάνια Τεγοπούλου, εκδότρια της «Ελευθεροτυπίας», ο μεγαλοκατασκευαστής Μπάμπης Βωβός, καθώς και η Αθηνά Ξυνή, συνιδιοκτήτρια του γνωστού ομίλου εκπαίδευσης.

Στα ακίνητα που έχουν πάρει τον δρόμο της αναγκαστικής εκποίησης περιλαμβάνονται βίλες στα ακριβά προάστια των Αθηνών και σε κοσμοπολίτικα νησιά αξίας μέχρι και 5.000.000 ευρώ, πολυτελή κτίρια γραφείων, διαμερίσματα, οικόπεδα μεγάλης έκτασης εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για 62 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ, έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της κατάσχεσης μισθών και τραπεζικών λογαριασμών, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 320.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των κατασχέσεων, οι περισσότερες έγιναν τον Ιανουάριο του 2012 και τον Σεπτέμβριο, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε μια περίπτωση οφειλέτη δεσμεύτηκε το ποσό των 29.700.000 ευρώ, ενώ σε άλλη ποσό 1.500.000 ευρώ.

Από το Υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι το 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες προχώρησαν σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων 12.878 οφειλετών του Δημοσίου. Από αυτούς, οι 4.307 ήταν οφειλέτες μεγάλων ποσών, της τάξεως των 100.000 ευρώ και άνω.

Ενδεικτικό είναι ότι η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν από οφειλέτες του Δημοσίου μέσα στο προηγούμενο έτος ανήλθε σε 1.500.000.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 1.400.000.000 ευρώ αφορά διαδικασίες δεσμεύσεων που κινήθηκαν από τις εφορίες, ενώ τα υπόλοιπα 100.000.000 ευρώ αφορούν ενέργειες στις οποίες προχώρησαν το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

Οι… επώνυμες απώλειες

Ανάμεσα στις γνωστές εταιρείες με δεσμευμένα ακίνητα βρίσκεται η Χ.Κ. Τεγόπουλος (εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»), η οποία οφείλει περίπου 1.700.000 ευρώ, η κεραμοποιία Alpha Keramica, η οποία οφείλει 576.000 ευρώ, και η Avelon (πρόκειται για εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται συστήματα κουζίνας), με χρέος που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη λίστα των φυσικών προσώπων που φέρονται να χρωστούν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η Κωνσταντίνα Καψή (πρώην ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων Καψή, με οφειλές άνω των 2.000.000 ευρώ), ο -προφυλακισμένος πλέον- κατασκευαστής Ιωάννης Καρούζος (ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο πάνω από 20.000.000 ευρώ), ο κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός (χρέη 200.000 ευρώ) αλλά και ο Βασίλης Δεσποτόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΕΛΠΑ), ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη για χρέη ύψους 500.000 ευρώ.

Δείτε ορισμένες από τις γνωστές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα:

Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ALPHA KERAMICA, ΑΦΟΙ ΣΚΟΥΡΑ ΕΜΠΟΡΙΑ, AVELON, ΑΝΜΑΝΚΟ, KAROUZOS, EUROMEDICA, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΠΑΜΠΗ BΩΒΟΥ, ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε., ΩΜΕΓΑ, ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ LOGISTICS, IEK ΞΥΝΗ, ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ ΑΕΒΕ, NEA EKALH KTHMATIKH, ΒΟΥΤΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε., ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, STYLIST POINT - ΚΑΤΣΙΚΑΡΩΝΗΣ Κ. ΚΑΙ Ε. ΕΠΕ, ΤΣΙΑΝΑΤΕΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤ/ΩΝ, MOZAΣ A.E., ΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑΜΙΑ Α.Ε., ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ Α.Ε., ΟΙΚΟΘΕΡΜ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΥΓΙΕΙΝΗΣ, GREKOLACK, ΛΥΡΙΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ ΑΝ., ΑΓΑΠΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΝΤΕΛΚΟ ΧΡΩΜΑΤΟΥΡΓΙΑ, ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ.

Σχετικά, πάντως, με το θέμα των κατασχέσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει: «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου