Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ


Από μία κλωστή κρέμεται πλέον, τόσο η ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσο και η λειτουργία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους εκπαιδευτικούς, τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, τους Πανεπιστημιακούς αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τον χορό των κινητοποιήσεων ανοίγει πρώτο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του για μία εβδομάδα, ενώ και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι καθηγητές του Ιδρύματος κατεβαίνουν σε απεργία επίσης ως τις 16 του μήνα.

Η Σύνοδος των ΤΕΙ έχει αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας τους για τον ίδιο λόγο για αύριο Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας έχουν εξαγγείλει απεργίες σε όλα τα Ιδρύματα πανελλαδικά, για τις 10 και 11, αλλά και 12 και 13 του μήνα, ενώ για το διάστημα από τις 16 μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματίσει πενθήμερη απεργία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, στον αέρα βρίσκονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών αλλά και η εξεταστική περίοδος, λόγω της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.600 υπαλλήλων τους ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, την απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος να αναστείλει όλες τις ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες του ως την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναμενόμενη μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων.

«Πρόκειται χωρίς υπερβολή για την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας, και δεν αναφέρομαι στην περίοδο από την Μεταπολίτευση και μετά, αλλά και ακόμη πιο πίσω» ανέφερε ο κ. Πελεγρίνης στην ομιλία του. «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Πελεγρίνης η κρατική επιχορήγηση του ΕΚΠΑ έχει μειωθεί στο μισό από την περίοδο του 2009 και μετά, παραταύτα έχει κατορθώσει να λειτουργήσει με τον ζήλο και τον κόπο των εργαζομένων του.

Ωστόσο, σημείωσε, η νέα απειλή που πλησιάζει, εάν μετακινηθούν διοικητικοί υπάλληλοί του, θα θέσει σε δοκιμασία τη λειτουργία των τμημάτων του, αλλά και των 66 πανεπιστημιακών κλινικών του, που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία. Ο κ. Πελεγρίνης πρόσθεσε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιστοιχούν 2 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, με το διεθνή μέσο όρο να ανέρχεται σε 7 ή 8 υπαλλήλους ανά 100 φοιτητές.

Αντιδράσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν στη Θεσσαλονίκη οι σύλλογοι διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων Αριστοτέλειο, Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν στη συνέντευξή τους, το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και το υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα το 25% από αυτούς.

«Οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας 1765 διοικητικών υπαλλήλων από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα είναι καταστροφικές. Τα ιδρύματά μας θα βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας, καθώς η αιμορραγία προσωπικού είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Η εργασιακή υπόσταση των υπαλλήλων απειλείται, η αξιοπρεπής μας επιβίωση γίνεται ζητούμενο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπάλληλοι των τριών Ιδρυμάτων.

«Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαπολύσει διωγμό κατά των διοικητικών υπαλλήλων» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ επιβεβαιώνεται και αυτή την πλευρά η απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Λουκέτο στα σχολεία



Με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας αρχίζει η φετινή σχολική χρονιά, μετά και την σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ το βράδυ της Δευτέρας, τα μέλη της οποίας ψήφισαν με ποσοστό 90,2% υπέρ της απεργίας, στη μαραθώνια συνεδρίαση που βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου για τον καθιερωμένο αγιασμό, ενώ πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα διεξαχθούν από τις 16 του μήνα και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι σχολικές αίθουσες θα παραμείνουν άδειες τουλάχιστον έως και τις 20 Σεπτεμβρίου οπότε και το σώμα θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να συμφωνήσει για τη συνέχιση των πενθήμερων κινητοποιήσεων.

Σε σύνολο 88  μελών της ΟΛΜΕ, οι 72 ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων, οι έξι κατά, ενώ υπήρξαν επτά λευκά ψηφοδέλτια και τρεις απουσίες.

Οι καθηγητές εναντιώνονται στις διαθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και κυρίως στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Περισσότερες από 65 (σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ) θεωρούν ως καταλληλότερο μέσο πίεσης την απεργία.

Οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο περιλαμβάνει μεταθέσεις και απολύσεις, και ζητούν την κατάργηση του νόμου για τις μετατάξεις και του προεδρικού διατάγματος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων αποτελούν μια πρόταση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη την αποστολή του εκπαιδευτικού.



Ανοικτές επιστολές σε γονείς-μαθητές

Στο μεταξύ, ανοικτές επιστολές προς γονείς και μαθητές απέστειλε η ΟΛΜΕ μέσω της οποίας καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

• Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές;

• Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων;

• Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά;

• Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;

• Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου.Εμείς οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σού ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει» καταλήγουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών», αναφέρουν στην ανακοίνωση.
Ψηφίζεται αύριο το Νέο Λύκειο

Εν τω μεταξύ, και με τη νέα σχολική χρονιά να μην έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, ξεκίνησε σήμερα στο Β' θερινό τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο του οποίου η ψήφιση του πρόκειται να γίνει αύριο Τρίτη. 

Η συζήτηση άνοιξε με τους εισηγητές των κομμάτων και με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπεραμύνεται των αλλαγών ενώ το νομοσχέδιο δέχεται τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου